Szparagi w cieście francuskim


Wymyśliłam. Raz spaliłam. Za trzecim razem się udało! Od dwóch tygodni jemy szparagi, ciągle... Bo już niedługo koniec sezonu i żebyśmy za bardzo za nimi nie tęsknili, to teraz najadamy się na zapas! Nadal jest pysznie...








Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 pęczek zielonych szparagów
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- 100 g masła
- 1 jajko





Ciasto rozwijamy i wykładamy na nie plastry szynki parmeńskiej. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki i układamy w poprzek na cieście z szynką, tak aby na jednym końcu został płat ciasta bez szparagów. Na to wykładamy kawałki masła. Zwijamy wszystko w roladę. Zwinięte ciasto kładziemy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Przykrywamy również papierem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni, na termoobiegu przez 45 minut (po pierwszych 20tu minutach ściągamy papier z góry i pieczemy bez).
Smakują same ale równie dobre są z sosem holenderskim lub beszamelem.











Szparagi

Komentarze