Seler zapiekany w serze pleśniowym

Danie bardzo kontrowersyjne, jako że wzbudza skrajne emocje. Na przykładowej grupie testerów w ilości dwóch osobników (ja +mąż), można wysnuć wniosek, że 50% badanych (mąż) jest zachwyconych smakiem, drugie 50% (ja) nie jest w stanie przełknąć więcej niż kęsa. Ilość składników wystarcza na 4 porcje, więc 3/4 dania dostało się mężowi, moja 1/4 część wylądowała w koszu i zastąpiona została pokaźną porcją frytek. Ostatecznie każdy był zadowolony. Przepis pochodzi z książki Amandy Cross "Dieta niskowęglowodanowa".



Składniki:

- 1 duży korzeń selera
- 150g pokruszonego sera pleśniowego (np. Lazur, Gorgonzola)
- 400 - 500 ml śmietany min. 18%
- garść posiekanych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka startego kminku
- kawałek masła
- sól, pieprz






Seler obieramy i kroimy na plastry. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut aż zmiękną. Odcedzamy i odstawiamy, żeby lekko ostygły. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i układamy warstwami seler i orzechy. Polewamy śmietanką i pieczemy na termoobiegu przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie posypujemy serem pleśniowym i kminkiem, i pieczemy przez kolejne 10-15 minut, aż ser się zrumieni. 





Uwaga! Przyrządzamy na własne ryzyko! Smacznego.

Wersja pdf do pobrania/druku:
Seler zapiekany w serze pleśniowym.pdf



Komentarze

Prześlij komentarz