Kolejny sposób na wykorzystanie tempehu. Właściwie dania z makaronem i tempehem, to jedne z najczęstszych w mojej kuchni. Dlatego, że są proste, szybkie i pomagają opróżnić lodówkę z resztek. Do tego sycącę, bo tempeh zawiera sporo białka.
Obowiązkowym składnikiem są:
- makaron, tempeh i pesto.
Reszta to dodatki:
- coś charakternego np. suszone pomidory/ kapary/ oliwki,
- coś chrupiącego np. pestki dyni, słonecznik, orzechy, sezam
- olej/oliwa i przyprawy
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti 400-500g
- 1 opakowanie tempehu 200g ( u mnie marynowany lub smażony)
- 1 słoiczek pesto ( najczęściej bazyliowe lub pomidorowe, ale każde inne się sprawdzi)
- 1/2 słoika cieciorki (można pominąć albo zastąpić fasolą, orzeszkami ziemnymi, soczewicą itp)
- kilka suszonych pomidorów , pokrojonych na mniejsze kawałki
- kilka jabłuszek kaparowych pokrojonych na plasterki
- kilka oliwek pokrojonych na plasterki
- nasiona: pestki dyni/ słonecznika/ sezam/ orzechy itp., wedle uznania
- przyprawy np. czubryca czerwona, papryka , curry, kozieradka, kolendra, kumin itp., wedle uznania
- olej/oliwa
- ser parmezan opcjonalnie
Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Tempeh pokroić na małe kawałki. Wlać olej do głębokiej patelni, podsmażyć kawałki tempehu, dodać cieciorkę, suszone pomidory/kapary/oliwki i chwilkę smażyć. Następnie dodać do patelni makaron, pesto i wymieszać. Doprawić wedle uznania, dodać nasiona i wymieszać lub posypać makaron na talerzu.
Komentarze
Prześlij komentarz