Składniki :
- 1 tempeh marynowany 200g (lub smażony, lub wędzony)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 większe marchewki
- kilka niedużych pietruszek
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- łyżka sosu sojowego (można użyć sosu z lub bez pszenicy)
- łyżka syropu daktylowego
- olej
- przyprawy : papryka słodka, kozieradka, czubryca czerwona, sól wędzona, sól, pieprz
Cebule i czosnek pokroić i smażyć na oleju (nie podgrzewać oleju wcześniej), tempeh pokroić i dodać na patelnie, posypać czubrycą, czerwoną papryką i solą wędzoną, niech się zrumieni. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w robocie, dodać do patelni, chwilę podsmażyć, podlać wodą i przykryć. Gotować do miękkości aż woda odparuje. Następnie dodać przecier pomidorowy, sos sojowy, syrop daktylowy, resztę przypraw. Chwilę jeszcze podgrzewać. Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz