Wersja jesienno - zimowa (na 4-6 porcji):
- 300 - 500 g ziemniaków
- 300 - 500 g buraków
Wersja wiosenno - letnia (na 4 porcje):
- 5 małych ziemniaków
- 1 duży pęczek botwinki
Dodatkowo do każdej wersji:
- puszka mleka kokosowego
- cieciorka ze słoika
- przyprawy (duże ilości przypraw ;p,) : kumin, kolendra, kozieradka, sumak / pieprz cytrynowy/ starta skórka z cytryny (po prostu coś kwaskowatego), sól, pieprz
- olej/oliwa
- świeża natka pietruszki
Wersja jesienno - zimowa:
Ziemniaki i buraki obieramy, kroimy w kostkę. Rozgrzewamy oliwę na patelni , wrzucamy buraki i podsmażamy pod przykryciem około 15 minut. Odsączamy cieciorkę z zalewy. Następnie dodajemy ziemniaki, przyprawy (kumin, kolendra, kozieradka po około łyżce, sumak 2 łyżki), sól, pieprz. Mieszamy, chwilę podsmażamy, dodajemy cieciorkę, zalewamy mlekiem kokosowym, jeśli mamy dużo warzyw, można dolać wody. Zostawiamy pod przykryciem na średnim grzaniu na około 30 min, aż warzywa zmiękną. Co jakiś czas mieszamy. Na koniec doprawiamy solą. Posypujemy natką pietruszki. Im więcej warzyw, tym potrawka będzie gęstsza.
Wersja wiosenno - letnia:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Część korzeniową botwinki kroimy w kostkę, łodygi i liście w paski. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy część korzeniową botwinki oraz łodygi i chwilę podsmażamy pod przykryciem. Odsączamy cieciorkę z zalewy. Następnie dodajemy ziemniaki, przyprawy. Mieszamy, chwilę podsmażamy, dodajemy cieciorkę, zalewamy mlekiem kokosowym. Zostawiamy pod przykryciem na średnim grzaniu na około 20 - 30 min, aż warzywa zmiękną. Co jakiś czas mieszamy. Na koniec dodajemy liście botwinki, doprawiamy solą, gotujemy jeszcze chwilę, posypujemy natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz