Można znaleźć w internecie wiele przepisów na zupę
czosnkową, niestety w większości zawierają one w składzie serek topiony, a tego
wolę nie używać (w składzie głównie woda i chemiczne dodatki) oraz ziemniaki - te lubię, ale chciałam zjeść taką dobrą lekką zupę, ale nie krem (choć te
ubóstwiam w każdym smaku), tylko taką jak kiedyś dawno temu jadłam na Słowacji.
Nie wiem, czy wyszła taka sama ale na pewno jest pyszna i mocno czosnkowa! Zjedzmy ja razem, bo biada tym, co jej nie
zjedzą…
Składniki na 4
porcje:
- 2 litry rosołu
(u mnie z poprzedniego dnia)
- 1,5 -2 główki
czosnku (koniecznie z Polski, albo
przynajmniej nie chiński...)
- 1 duża cebula
- 4 żółtka (jedno na
porcję)
- 2-3 łyżki
śmietany 18%
- przyprawy sól,
tymianek, majeranek, rozmaryn, estragon, gałka muszkatołowa
- grzanki
- starty
parmezan lub ser żółty ( ja użyłam długodojrzewający cheddar z biedronki)
Podgrzewamy rosół. Cebulę
obieramy, kroimy na kawałki i miksujemy
w blenderze. Taką zmiksowaną podsmażamy chwilę na oleju ( trzeba uważać żeby
się nie przypaliła!), wyciskamy przez praskę czosnek i podsmażamy razem z
cebulą, podlewamy rosołem.
Następnie łączymy mieszankę czosnkowo - cebulową z zupą i parę minut gotujemy. Zabielamy śmietaną (śmietanę wcześniej mieszam z zupą w kubku i dopiero wlewam do zupy). Na końcu doprawiamy solą i przyprawami.
Do każdej miseczki wbijamy po żółtku, roztrzepujemy z niewielką ilością zupy, uzupełniamy miseczki do pełna i podajemy z grzankami i startym serem.
Wersja pdf do pobrania/druku:
Zupa czosnkowa.pdf
Następnie łączymy mieszankę czosnkowo - cebulową z zupą i parę minut gotujemy. Zabielamy śmietaną (śmietanę wcześniej mieszam z zupą w kubku i dopiero wlewam do zupy). Na końcu doprawiamy solą i przyprawami.
Do każdej miseczki wbijamy po żółtku, roztrzepujemy z niewielką ilością zupy, uzupełniamy miseczki do pełna i podajemy z grzankami i startym serem.
Wersja pdf do pobrania/druku:
Zupa czosnkowa.pdf
Komentarze
Prześlij komentarz