sobota, 16 marca 2013

Ekspresowe ciastka z mąki razowej i jogurtu greckiego

Do zrobienia tych ciastek zainspirował mnie ponownie przepis Magdy na krakersy z bloga Smak Zdrowia. Dziewczyna ma świetne pomysły kulinarne. Ja zrobiłam je w wersji na słodko i metodą prób i błędów udało mi się uzyskać właściwą proporcję składników za drugim podejściem.  






Składniki (na około 42 kulki):

- 2 szklanki mąki razowej pszennej
- 1 szklanka muesli ( lub płatki i suszone owoce, orzechy)
- 1 szklanka (około 300g) jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka miodu i  2 łyżki cukru  lub sam cukier lub stewia
- szczypta soli
- można dodać posiekaną czekoladę, więcej rodzynek itp.






  Wszystko mieszamy, formujemy kulki o średnicy około 3cm i pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku na 180 stopni, na termoobiegu 25 minut.  







 Ciastka mają charakterystyczny razowy posmak, nie każdy go lubi; mi bardzo odpowiada. Z podanych proporcji  wychodzą lekko słodkie, więc jak ktoś bardzo lubi słodkości, trzeba dodać więcej cukru. 


Wersja pdf do pobrania/druku:
Ekspresowe ciastka z mąki razowej i jogurtu greckiego.pdf


3 komentarze:

  1. uwielbiam razowe ciastka, więc zapisuje do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, robi się je naprawdę szybko!

      Usuń
  2. bardzo fajny pomysł na zdrowe ciasteczka ;D

    OdpowiedzUsuń