poniedziałek, 4 marca 2013

Majonez domowej roboty - najlepszy!


Nigdy nie kupuję majonezu! Wyjątek zrobiłam tylko wtedy, kiedy zepsuł mi się mikser. Mój majonez robię tak, jak zawsze robiła go moja mama; wychodzi pyszny, nieporównywalny w smaku do żadnego innego kupionego w sklepie. 










Składniki (na podstawową porcję): 

- 1 żółtko
- 3 pełne łyżeczki musztardy
- olej (około 3/4 szklanki)
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki cukru
- łyżeczka soku z cytryny


W głębokim naczyniu  mieszamy żółtko z musztardą i przyprawami (sól, cukier, sok z cytryny). Następnie po trochu dolewamy olej,  miksując wszystko na najwyższych obrotach, aż do uzyskania pożądanej konsystencji ( kiedy majonez jest na tyle sztywny, że trzyma się końcówki mieszającej ).
  
Przez wszystkie lata mojego kucharzenia, zdarzyło mi się dwa razy, że się zwarzył (ale i taki jest do odzyskania - trzeba potraktować otrzymaną zawiesinę jak olej tj. wymieszać nową porcję musztardy i żółtek, i po trochu dodawać zawiesiny a następnie jeśli potrzeba, to olej). 


Wersja pdf do pobrania/druku:
Majonez domowy.pdf








2 komentarze:

  1. jaka musztarda jest najlepsza do domowego majonezu?ja osobiscie lubie sarepska,maz woli dijon.,dzieci miodowa..i co tu zrobic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubie najbardziej miodową, czasem używam sarepskiej lub delikatesowej, to kwestia gustu:)

      Usuń