Składniki (na podstawową porcję):
- 1 żółtko
- 3 pełne łyżeczki musztardy
- olej (około 3/4 szklanki)
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki cukru
- łyżeczka soku z cytryny
W głębokim naczyniu mieszamy żółtko z musztardą i przyprawami (sól, cukier, sok z cytryny). Następnie po trochu dolewamy olej, miksując wszystko na najwyższych obrotach, aż do uzyskania pożądanej konsystencji ( kiedy majonez jest na tyle sztywny, że trzyma się końcówki mieszającej ).
Przez wszystkie lata mojego kucharzenia, zdarzyło mi się dwa razy, że się zwarzył (ale i taki jest do odzyskania - trzeba potraktować otrzymaną zawiesinę jak olej tj. wymieszać nową porcję musztardy i żółtek, i po trochu dodawać zawiesiny a następnie jeśli potrzeba, to olej).
Wersja pdf do pobrania/druku:
Majonez domowy.pdf
Wersja pdf do pobrania/druku:
Majonez domowy.pdf
jaka musztarda jest najlepsza do domowego majonezu?ja osobiscie lubie sarepska,maz woli dijon.,dzieci miodowa..i co tu zrobic?
OdpowiedzUsuńJa lubie najbardziej miodową, czasem używam sarepskiej lub delikatesowej, to kwestia gustu:)
Usuń