Tutaj podaję przepis na ciburiaki, które (nie tylko moim zdaniem) były najsmaczniejsze.
Ciasto:
- 2,5 - 3 szklanki mąki pszennej
- 100 - 150 ml ciepłej wody
- 25 ml spirytusu lub 50 ml wódki
- łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 5 łyżek oleju
- 1 jajko ( bez jajka wychodzi mniej efektowne)
Mąkę mieszamy z solą, cukrem, alkoholem, olejem i ciepłą wodą. Dodajemy jajko i całość zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i da się uformować w zwartą kulę. Odstawiamy do lodówki na 30 min lub dłużej (ciasto można wykorzystać nawet za kilka dni).
Farsz mięsno - kapuściany:
- mięso mielone
- cebula
- czosnek
- przyprawy (curry, sól, pieprz, papryka, mielony kminek)
- kapusta kiszona
- przyprawa do kapusty ( z Prymatu)
- koperek
- natka pietruszki
Cebulę kroimy i podsmażamy, dodajemy mięso i dalej smażymy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy oraz posiekaną kapustę, przyprawę do kapusty i wszystko razem jeszcze chwilę smażymy, dodajemy natkę pietruszki i koperek.
Farsz pieczarkowo - kapuściany:
- pieczarki
- czosnek
- kapusta kiszona
- przyprawa do kapusty
- koperek
- natka pietruszki
- sól, pieprz ziołowy
Pieczarki kroimy i smażymy na patelni, aż zmiękną i puszczą wodę, dodajemy posiekaną kapustę, smażymy wszystko razem , mieszamy z przyprawami.
Ciasto rozwałkowujemy na cienko, wycinamy np. talerzem koła wielkości całej lub połowy patelni (mniejsze lepiej się składa, choć oryginalnie pierogi ukraińskie są bardzo duże). Wycięte koła, jeśli się da, jeszcze wałkujemy. Na połowę placka nakładamy farsz, przykrywamy drugą połową i dokładnie zlepiamy brzegi. Smażymy na głębokim tłuszczu każdą stronę parę minut, aż się zrumienią i powstaną bąble. Można też upiec ciburiaki w piekarniku, ale to jednak nie to samo. Jeśli wyjdzie nam dużo pierogów, można uformowane (ale nie usmażone) zamrozić i usmażyć zmrożone kiedy indziej. Smakują równie wyśmienicie.
Wersja pdf do pobrania/druku:
Pierogi ukraińskie - Czeburaki (Ciburiaki).pdf
bardzo apetycznie wyglądaja ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają i są bardzo smaczne :)
UsuńJadlam pychota8
OdpowiedzUsuńJadłam zrobiony przez ukrainke-super smaczny
OdpowiedzUsuń