Tarta z ciasta francuskiego z jogurtem greckim

Z tartą idę na łatwiznę i zamiast robić ciasto na tartę, kupuję ciasto francuskie, dostępne chyba w każdym sklepie spożywczym. Bazę prawie do każdej tarty stanowi u mnie jogurt grecki wymieszany z jajkiem. Zmienia się tylko farsz. Dzisiaj prezentuję tartę, którą robię chyba najczęściej tj. z pieczarkami i wędlinami (a konkretnie ścinkami, które kupuję w lokalnym sklepiku mięsnym z bardzo dobrej jakości wyrobami - niestety droższymi, ale cena adekwatna do jakości, smaku i ilości mięsa w mięsie). 


Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jogurt grecki 400g
- 1 duże jajko
- ser żółty (ilość dowolna - "na oko")
- pieczarki (max. 500g)
- wędliny, kiełbasa (ścinki)
- przyprawy wg. uznania (u mnie gałka muszkatołowa, kurkuma, bazylia, oregano do sosu jogurtowego; do pieczarek koperek, pietruszka, sól, pieprz ziołowy )





Ciasto rozkładamy na brytfance do tarty, w brzegi można zawinąć ser żółty. Podpiekamy w piekarniku na 190 stopniach do zrumienienia ( Ja tym razem nie podpiekłam, ale ciasto jest smaczniejsze, kiedy się go wcześniej zrumieni). Podsmażamy pokrojone wędliny i pieczarki (osobno) z przyprawami. Jogurt mieszamy z jajkiem, startym żółtym serem i przyprawami. Na tartę wykładamy pieczarki, wędliny, zalewamy sosem z jogurtu. Pieczemy w 190 stopniach około 30 minut. Po upieczeniu czekamy chwilę, żeby tarta lekko ostygła a sos zgęstniał. Kroimy na kawałki i zjadamy. Smacznego.







Wersja pdf do pobrania/druku:
Tarta z ciasta francuskiego z jogurtem greckim.pdf

Komentarze

Prześlij komentarz