wtorek, 9 kwietnia 2013

Grzanki z piekarnika


Grzanki to idealny dodatek do zup i sałatek. Zrobienie domowych grzanek to łatwizna a przy okazji można efektywnie wykorzystać sczerstwiały chleb, którego szkoda wyrzucić. 















Składniki:

- chleb (najlepiej suchy)
- suszony czosnek, sól , przyprawy wg uznania (np. suszony koperek, pietruszka...)
- olej/oliwa





Chleb kroimy na kostki, wrzucamy do szczelnego worka , obsypujemy przyprawami i paroma łyżkami oleju.  Roztrzepujemy, żeby się wszystko wymieszało. Wysypujemy na brytfankę i pieczemy  w nagrzanym piekarniku 180 st na termoobiegu około 10-15 minut. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.




Wersja pdf do pobrania/druku:
Grzanki z piekarnika.pdf



3 komentarze:

  1. Witaj:)
    Po raz pierwszy robię grzanki z przyprawami i na zapas, jak długo można je przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje wytrzymały około m-c (ale to dlatego, ze zjedliśmy wszystkie). Jak są mocno wysuszone, to pewnie wytrzymują dlużej. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Grzanki zrobione, są fantastyczne. Dzięki:):)

    OdpowiedzUsuń