Grzanki to idealny dodatek do zup i sałatek. Zrobienie domowych grzanek to łatwizna a przy okazji można efektywnie wykorzystać sczerstwiały chleb, którego szkoda wyrzucić.
Składniki:
- chleb (najlepiej suchy)
- suszony czosnek, sól , przyprawy wg uznania (np. suszony koperek, pietruszka...)
- suszony czosnek, sól , przyprawy wg uznania (np. suszony koperek, pietruszka...)
-
olej/oliwa
Chleb
kroimy na kostki, wrzucamy do szczelnego worka , obsypujemy przyprawami i
paroma łyżkami oleju. Roztrzepujemy,
żeby się wszystko wymieszało. Wysypujemy na brytfankę i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 st na termoobiegu
około 10-15 minut. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.
Witaj:)
OdpowiedzUsuńPo raz pierwszy robię grzanki z przyprawami i na zapas, jak długo można je przechowywać?
Moje wytrzymały około m-c (ale to dlatego, ze zjedliśmy wszystkie). Jak są mocno wysuszone, to pewnie wytrzymują dlużej. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGrzanki zrobione, są fantastyczne. Dzięki:):)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuń