Zamiast klasycznych naleśników z mąki pszennej - drobne urozmaicenie. Oczywiście proporcje mąki dowolne, ja jednak głównie użyłam mąki pszennej, jako że farsz miał być dominujący w smaku.
Składniki (na około 13 - 15 sztuk):
- 5 szklanek mąki pszennej
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- około 1 litr mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
Mąkę, sól, mleko mieszamy/miksujemy, dodajemy jajka i ponownie mieszamy/miksujemy do uzyskania nie za gęstej i nie za rzadkiej konsystencji :-). Na mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu
wylewamy 1-2 chochlę ciasta i rozprowadzamy po dnie manewrując patelnią.
Zmniejszamy grzanie. Kiedy pierwsza ze stron jest usmażona delikatnie ale szybkim ruchem przewracamy na drugą stronę łopatką, uważając aby się naleśnik nie rozwalił.
Usmażone układamy na talerzu jeden na drugim, aby zmiękły. Podajemy z ulubionym farszem.
Usmażone układamy na talerzu jeden na drugim, aby zmiękły. Podajemy z ulubionym farszem.
To na pewno zdrowe urozmaicenie :) Ja zawsze robię naleśniki z mąki żytniej.
OdpowiedzUsuń