Pleśniowe pieczarki w cieście kukurydziano - piwnym

 Szybka przekąska lub smaczny dodatek do obiadu.


Składniki:

- kapelusze pieczarek
- piwo
- mąka kukurydziana
- 1 jajko
- ser pleśniowy np. lazur
- sól
- olej




Wyrywamy nóżki z pieczarek i zostawiamy same kapelusze. Mąkę kukurydzianą mieszamy z piwem i jajkiem do otrzymania konsystencji ciasta naleśnikowego, odrobinę solimy. Kapelusze obtaczamy w cieście i smażymy na głębokim oleju - najpierw stronę z otworem po nóżce, następnie obracamy i wydrążamy dziurkę w cieście( np. trzonem drewnianej łopatki), ponownie przewracamy aby wydrążony otwór się wysmażył, przewracamy ostatni raz, faszerujemy kawałkami sera i chwilę jeszcze smażymy, żeby ser się rozpuścił. 





Wersja pdf do pobrania/druku:

Pleśniowe pieczarki w cieście kukurydziano - piwnym.pdf




Pieczarkowy Tydzień 2013

Komentarze

  1. Muszą być przepyszne! Nie dość, że faszerowane, to i panierowane. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piwo ma w składzie słód jęczmienny, a tym samym zawiera gluten. Nie jest to więc przepis bezglutenowy.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz