Składniki:
- 1 duży korzeń selera
- 150g pokruszonego sera pleśniowego (np. Lazur, Gorgonzola)
- 400 - 500 ml śmietany min. 18%
- garść posiekanych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka startego kminku
- kawałek masła
- sól, pieprz
Seler obieramy i kroimy na plastry. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut aż zmiękną. Odcedzamy i odstawiamy, żeby lekko ostygły. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i układamy warstwami seler i orzechy. Polewamy śmietanką i pieczemy na termoobiegu przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie posypujemy serem pleśniowym i kminkiem, i pieczemy przez kolejne 10-15 minut, aż ser się zrumieni.
Uwaga! Przyrządzamy na własne ryzyko! Smacznego.
Wersja pdf do pobrania/druku:
Seler zapiekany w serze pleśniowym.pdf
ja bym zeżarła 4 z 4 :D
OdpowiedzUsuńWięc +1 dla selera :) Cieszy mnie moja przegrana :D
Usuń