Przejdź do głównej zawartości
Kiedy wymyśliłam kotlety z bakłażana, było to warzywo mało znane w Polsce, choć dostępne w hipermarketach. Nieraz jednak spotkałam się z sytuacją, że pani w kasie lub ktoś w sklepie, pytał się mnie "co ja właściwie z tym bakłażanem robię?" A ja wtedy przyrządzałam go na swój polski sposób w panierce lub w postaci sałatki na ciepło lub zimno czyli ratatouille, która wtedy nie miała jeszcze dla mnie nazwy..., właściwie próbowałam odtworzyć to, czym się zajadałam na ukraińskich placach. No ale do rzeczy: kotlety z bakłażana są tak smaczne i pożywne, że spokojnie zastępują te klasyczne mięsne. Idealnie komponują się z ryżem, są również smaczne na zimno. Trzeba tylko trafić/wybrać sztukę bakłażana jędrną, która lekko ugina się pod palcami, z gładką, świecącą fioletowo-bordową skórą.
Składniki:
- bakłażan
- jajko
- mąka pszenna
- kilka ząbków czosnku
- przyprawa do kurczaka Prymat
- sól
- olej rzepakowy do smażenia
Z bakłażana odcinamy zieloną końcówkę, bakłażana kroimy w poprzek na plastry o grubości 1 cm. Solimy i odstawiamy na 20-30 minut, żeby puścił wodę. Spłukujemy sól z wodą (pozbywamy się goryczy) i nacieramy każdy plaster zmiażdżonym ząbkiem czosnku i przyprawą do kurczaka. Każdy plaster obtaczamy w mące, jajku i ponownie w mące (można w bułce tartej, ale uważam, że w mące są smaczniejsze). Smażymy na głębokim, rozgrzanym tłuszczu kilka minut z jednej i drugiej strony. Kiedy lekko zmiękną, można podczas smażenia środek plastrów przycisnąć np. widelcem. Podajemy np. z ryżem.
Wersja pdf do pobrania/druku:
Kotlety z bakłażana.pdf
Bardzo lubię :) Trzeba tylko pamiętać, żeby użyć dobrego, neutralnego w smaku oleju (np. rzepakowego), bo inaczej bakłażan, który dużo "pije" przejdzie smakiem oleju.
OdpowiedzUsuńOo..nie wiedziałam, ale zawsze używam rzepakowego, więc się nie zorientowałam:)
OdpowiedzUsuńTeż robię kotlety z bakłażana, ale mi jednak bardziej smakują w bułce tartej. I obowiązkowo do nich zawsze podaję jogurtowy sos czosnkowy.
OdpowiedzUsuńBakłażan to moja wielka miłość:-) Pyszny jest ugrillowany i zalany oliwą z pietruszką i czosnkiem:-)
OdpowiedzUsuńO tak, bakłażan zawsze świetnie komponuje się z czosnkiem...
UsuńFajny sposób na bakłażana! Na pewno spróbuję:)
OdpowiedzUsuń