wtorek, 18 czerwca 2013

Pieczonki

Pieczonki czyli zapiekanka z ziemniaków z warzywami i boczkiem to danie, które najlepiej smakuje na świeżym powietrzu, kiedy przyrządza się je w garnku żeliwnym, zawieszonym nad ogniskiem. Na ognisko miejsce bym znalazła, gorzej ze świeżym powietrzem i żeliwnym garnkiem, pozostaje mi więc przygotowanie zapiekanki w piekarniku. Wychodzi bardzo smaczna, choć nie pachnie dymem z ogniska...





Składniki (na 4 porcje):

- około 10 ziemniaków
- 2 marchewki
- 2-4 cebule
- kilka ząbków czosnku
- około 250 g boczku (ja użyłam surowy wędzony)
- mały burak
- sól, pieprz ziołowy
- przyprawy (ja użyłam: rozmaryn, tymianek, cząber, majeranek, estragon, kurkuma, czerwona papryka)




Buraka i cebulę obieramy ze skórki, resztę warzyw pozostawiamy nieobrane. Wszystko poza czosnkiem kroimy w plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami kolejno od dołu: boczek, ziemniaki, cebula, czosnek, marchew, burak; posypujemy przyprawami i układamy kolejną warstwę/warstwy, każdą posypujemy przyprawami. Można dodać odrobinę oleju. Pieczemy w piekarniku na termoobiegu w 180 stopniach przez około 1,5-2h. Podajemy np. z kwaśnym mlekiem lub maślanką.  






Wersja pdf do pobrania/druku:
Pieczonki.pdf





Kolacja w czasie sesji!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz