Bezglutenowe muffiny marchewkowe

Piekłam już nieraz bezglutenowe muffiny bananowe, dla odmiany postanowiłam przyrządzić muffiny z marchewką. Sposób przygotowania jest prawie taki sam, zastępujemy tylko banany marchewką i możemy dać odrobinę więcej cukru. Jak to w ciastach marchewkowych - marchewki prawie nie czuć!







Składniki (na 12 sztuk):

- 3 marchewki
- 1,5 szklanki mąk bezglutenowych ( po pół mąki gryczanej, kukurydzianej i z cieciorki)
- po łyżeczce sody i proszku do pieczenia lub 2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- 1/2-3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach, dodajemy po kolei wszystkie składniki i mieszamy na jednolitą masę. Przekładamy ciasto do foremek (około 2-3 łyżki na formę). Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 20-25 minut na termoobiegu. 



Wersja pdf do pobrania/druku:
Bezglutenowe muffiny marchewkowe.pdf



Komentarze

Prześlij komentarz