poniedziałek, 1 lipca 2013

Młoda kapusta zasmażana

Sezon na młodą kapustę już dawno się zaczął i oczywiście jak najszybciej zakupiłam i przygotowałam kapustę zasmażaną, którą jedliśmy potem przez bite 3 dni! Zrobiłam tak jak lubię, czyli z dużą ilością przypraw, miodem i przecierem pomidorowym.










Składniki:

- 1 główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 1-2 marchewki ( można pominąć)
- boczek, wędliny (np. ścinki) lub kiełbasa
- mały przecier pomidory/ ketchup/ pomidor
- 1 łyżka miodu
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki mąki
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- przyprawy (sól, tymianek, cząber, rozmaryn, kminek, kurkuma, papryka czerwona, chilli, świeża lub suszona kolendra)
- świeży koperek


Z kapusty wycinamy głąb, drobno szatkujemy (również marchewkę), zalewamy wodą i wraz z liściem laurowym i zielem angielskim gotujemy około 30-40 minut. Pod koniec odlewamy nadmiar wody (jeśli taki jest).Na patelni dobrze wysmażamy wędliny, dodajemy pokrojoną cebulę. Kiedy cebula jest miękka, dodajemy łyżkę miodu, zmiażdżony czosnek i przecier pomidorowy. Chwilę smażymy, dodajemy kilka łyżek wody z kapusty i mąkę. Otrzymaną zasmażkę dodajemy do kapusty, wszystko mieszamy, doprawiamy przyprawami. Podajemy posypane świeżym koperkiem. Pyszna z młodymi ziemniakami!



Wersja pdf do pobrania/druku:
Młoda kapusta zasmażana.pdf





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz