poniedziałek, 30 września 2013

Ogórki z kawiorem "jak sushi"

Naprawdę wyglądają jak sushi, prawie każdy daje się nabrać. A smakują... na pewno nie jak surowa ryba z ryżem! Są bardzo orzeźwiające, a dzięki niewielkiej ilości kawioru i znacznie większej ilości pistacji nabierają egzotycznego charakteru. Najlepiej spróbować samemu:)

Pierwszy raz przyrządził mi je mój mąż jako niespodziankę kulinarną, przyznaję - zrobiło to na mnie wrażenie. Jakimś cudem wynalazł ten przepis na tej stronie. Od tamtej pory bardzo często serwujemy gościom tę ciekawą przystawkę. Z początku niechętnie po nią sięgają, a potem... 



Składniki:

- 2-3 ogórki szklarniowe

- 100 g twarogu
- spora garść orzechów o wyraźnym smaku (pistacje, solone migdały)
- kawior
- łyżka gęstej śmietany




Ogórki myjemy, kroimy w poprzek na około 2-3 cm kawałki, wydrążamy środki. Pistacje obieramy, siekamy/miksujemy, mieszamy z serem i śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem (musi być przesolone i przepieprzone, bo potem ogórki złagodzą smak). Faszerujemy ogórki i dekorujemy kawiorem. Od razu podajemy. A jeśli zostanie nam trochę farszu, możemy go wykorzystać jako dodatkową przekąskę.




Wersja pdf do pobrania/druku:
Ogórki z kawiorem jak sushi.pdf




1 komentarz: