Pierwszy raz przyrządził mi je mój mąż jako niespodziankę kulinarną, przyznaję - zrobiło to na mnie wrażenie. Jakimś cudem wynalazł ten przepis na tej stronie. Od tamtej pory bardzo często serwujemy gościom tę ciekawą przystawkę. Z początku niechętnie po nią sięgają, a potem...
Składniki:
- 2-3 ogórki szklarniowe
- 100 g twarogu
- spora garść orzechów o wyraźnym smaku (pistacje, solone migdały)
- kawior
- łyżka gęstej śmietany
Ogórki myjemy, kroimy w poprzek na około 2-3 cm kawałki, wydrążamy środki. Pistacje obieramy, siekamy/miksujemy, mieszamy z serem i śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem (musi być przesolone i przepieprzone, bo potem ogórki złagodzą smak). Faszerujemy ogórki i dekorujemy kawiorem. Od razu podajemy. A jeśli zostanie nam trochę farszu, możemy go wykorzystać jako dodatkową przekąskę.
Wersja pdf do pobrania/druku:
Ogórki z kawiorem jak sushi.pdf
bardzo pomysłowa przystawka :]
OdpowiedzUsuń