p.jpg)
Składniki:
- puszka cieciorki*
- 1/2 szklanki sezamu
- kilka łyżek oliwy
- 2 łyżki soku z limonki/cytryny
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka kminu rzymskiego (kumin)
- do posypania: posiekana natka pietruszki, kolendra, ziarna cieciorki, suszone pomidory itp.
*można użyć suchej cieciorki i moczyć przez noc, po czym ugotować i zmielić, ja jednak wolę wykorzystać miękką cieciorkę z puszki
Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni i miksujemy z oliwą do uzyskania jednolitej pasty - TAHINI. Cieciorkę odsączamy i miksujemy z tahini, sokiem z limonki, przetartym czosnkiem i przyprawami na mniej lub bardziej gładką masę. Przekładamy do płaskich miseczek, robimy zagłębienia, polewamy oliwą i posypujemy dodatkami wg uznania. Zjadamy np. z paluszkami chlebowymi lub chlebkiem pita.
Wersja pdf do pobrania/druku:
Hummus.pdf
Też bardzo lubię hummus :)
OdpowiedzUsuń