środa, 16 października 2013

Piersi kurczaka w sezamie lub/i kokosie

Lubię eksperymentować z panierkami, zastępować tradycyjną mąkę pszenną i bułkę tartą nietypowymi składnikami. Takiej klasycznej prawie w ogóle już nie robię, choć czasem lubię taką zjeść w domu u rodziców, przypomina mi smaki dzieciństwa...A do takich zawsze miło się wraca. Za to u mnie dziś panierka z jogurtu, kokosu i sezamu. Zapraszam:)




Składniki:

- 2 podwójne piersi kurczaka
- 200 g jogurtu greckiego
- kilka ząbków czosnku
- przyprawy ( świeży starty lub ususzony imbir, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka Prymat)
- ziarna sezam
- wiórki kokosowe
- olej do smażenia

Piersi kroimy na podłużne paski, obtaczamy w przeciśniętym przez praskę czosnku i przyprawach oraz jogurcie greckim, i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę lub dłużej. Każdy kawałek obtaczamy w sezamie lub w kokosie lub w obu naraz. Smażymy na głębokim tłuszczu. 




Wersja pdf do pobrania/druku:
Piersi kurczaka w sezamie lub/i kokosie.pdf

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz