wtorek, 17 grudnia 2013

Ciasto pomarańczowo - bananowe bez mąki, cukru, tłuszczu i spulchniaczy (bezglutenowe)


A może by tak na święta zamiast słodkich i ciężkich ciast z tłustą masą i ogromną ilością cukru przyrządzić coś lekkiego i dietetycznego? I żeby nadal było smaczne i słodkie? Jest na to sposób! Ciasto pomarańczowo - bananowe bez mąki, cukru i tłuszczu, i dla bezglutenowców! Tak naprawdę to cukier i tłuszcz kryją się w tym cieście, ale pochodzą z naturalnych składników. Wygląd, smak i konsystencja tego ciasta są takie, że na pewno nikt nie zorientuje się, że nie ma w nim tych wszystkich składników, które są konieczne, aby ciasto się udało. A jednak...wyrasta i trzyma się...:) Przepis znalazłam na blogu u Przecinkowej , trochę go jednak zmodyfikowałam. 



Składniki:

- 2 pomarańcze
- 2 banany
- 200 g migdałów
- 2 łyżki miodu
- 6 jajek
- szczypta soli




Pomarańcze sparzamy wrzątkiem i zostawiamy w wodzie na 2 godziny. W międzyczasie mielimy migdały, rozdzielamy żółtka od białek i ubijamy z nich pianę, banany kroimy na małe kawałki. 
Wymoczone pomarańcze kroimy razem ze skórą na kawałki i miksujemy. Mieszamy wszystkie składniki. Przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 45 min na termoobiegu. 


 




Wersja pdf do pobrania/druku:
Ciasto pomarańczowo - bananowe bez mąki, cukru i tłuszczu.pdf



Wigilia 2013

5 komentarzy:

  1. bardzo fajny pomysł na ciasto! niezła odmiana od tych mącznych :) z bananami i migdałami nie mogło nie smakować ! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne i zdrowe ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis. Coś czuję, że w jakiejś formie zagości w tym roku u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy czuc gorycz pomaranczy??? Robilam 2 rozne ciasta z calymi pomaranczami i za kazdym razem mialam problem goryczki w ciescie.
    Jola

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nie czułam, ale może to zależy od tego na jakie pomarańcze się trafi...

    OdpowiedzUsuń