poniedziałek, 6 stycznia 2014

Bezglutenowy chleb na twarogu

Ten chlebek to idealne rozwiązanie dla tych osób, które nie jedzą pieczywa a bardzo za nim tęsknią. Chleb ten nie smakuje jak chleb na zakwasie ani jak sernik, pomimo że jego głównym składnikiem jest twaróg. Ani jedno, ani drugie, ale na pewno da się z niego zrobić kanapki. A dla zjadaczy "normalnego" chleba polecam jako ciekawostkę do wypróbowania. Przepis na ten chleb znalazłam na stronie simplycooked, zastąpiłam jednak otręby owsiane moją sprawdzoną mieszanką mąk bezglutenowych. W przepisie jako składnik znajduje się czerwona cebula i czosnek, jednak dla mnie dają zbyt intensywny smak i myślę, że można je z powodzeniem pominąć.

Składniki:

- około 260g półtłustego twarogu
- 4 jajka (trzeba rozdzielić żółtka od białek)
- 12 łyżek mąki ( po 4 łyżki mąki kukurydzianej, gryczanej i z cieciorki)
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki sody
- 1/2 czerwonej cebuli i 2 ząbki czosnku (można pominąć)
- łyżeczka soli
- ewentualnie zioła do smaku ( oregano, bazylia, rozmaryn itp)
- siemię lniane do posypania formy

Twaróg, jogurt, żółtka, mąkę, sodę i sól mieszamy/miksujemy. Ewentualnie dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i zioła. Białka odrobinę solimy i ubijamy na pianę. Delikatnie mieszamy masę z pianą z białek. Przekładamy do formy wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem i posypanej siemieniem lnianym lub do formy silikonowej. Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni i pieczemy 40 minut na programie konwencjonalnym (dolna/górna grzałka). Wyciągamy z formy i chłodzimy na kratce. 







Wersja pdf do pobrania/druku:
Bezglutenowy chleb na twarogu.pdf

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz