Składniki:
- około 260g półtłustego twarogu
- 4 jajka (trzeba rozdzielić żółtka od białek)
- 12 łyżek mąki ( po 4 łyżki mąki kukurydzianej, gryczanej i z cieciorki)
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki sody
- 1/2 czerwonej cebuli i 2 ząbki czosnku (można pominąć)
- łyżeczka soli
- ewentualnie zioła do smaku ( oregano, bazylia, rozmaryn itp)
- siemię lniane do posypania formy
Twaróg, jogurt, żółtka, mąkę, sodę i sól mieszamy/miksujemy. Ewentualnie dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i zioła. Białka odrobinę solimy i ubijamy na pianę. Delikatnie mieszamy masę z pianą z białek. Przekładamy do formy wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem i posypanej siemieniem lnianym lub do formy silikonowej. Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni i pieczemy 40 minut na programie konwencjonalnym (dolna/górna grzałka). Wyciągamy z formy i chłodzimy na kratce.
Bezglutenowy chleb na twarogu.pdf
Komentarze
Prześlij komentarz