Kiedy zobaczyłam te bułki na blogu toPestka, szybko dodałam przepis do ulubionych, aby w odpowiedniej chwili móc szybko z niego skorzystać. Takie przepisy, gdzie nie trzeba wkładać zbyt wiele pracy a wychodzi fajny efekt, lubię najbardziej. Zmieniłam tylko mąkę na inną, taką, jaką akurat miałam w domu a maślankę na jogurt grecki.
Składniki (na 4 bułki):
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki żytniej typ 720
- po pół łyżeczki soli, sody i cukru
- 300-400 g jogurtu greckiego
Mieszamy składniki suche i łączymy z jogurtem. Ciasto dzielimy na 4 części, wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 200 stopni na termoobiegu przez 15 minut.
Wersja pdf do pobrania/druku:
Ekspresowe bułki.pdf
Składniki (na 4 bułki):
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki żytniej typ 720
- po pół łyżeczki soli, sody i cukru
- 300-400 g jogurtu greckiego
Mieszamy składniki suche i łączymy z jogurtem. Ciasto dzielimy na 4 części, wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 200 stopni na termoobiegu przez 15 minut.
Wersja pdf do pobrania/druku:
Ekspresowe bułki.pdf
Wypróbowane. Niestety średnio dobre. Wyszły raczej jak kwaśne placki.
OdpowiedzUsuń:( moje nie były kwaśne, to pewnie zależy od kwaśności jougurtu
UsuńJa to robie z mieszanka mak bezglutenowych i mleko z jogurtem cokolwiek to jest
OdpowiedzUsuńHa! Z mlekiem są puszyste jak wata tylko ciasto rzadkie ale do formy na mafiny zajebiste wychodzą jednogryzowki ale następnym razem zrobię cały chleb z tego posypany ziarnami .śmierdzą tylko tym mlekiem ale na kanapki eleganckie.
OdpowiedzUsuń