wtorek, 21 stycznia 2014

Ekspresowe bułki

Kiedy zobaczyłam te bułki na blogu toPestka, szybko dodałam przepis do ulubionych, aby w odpowiedniej chwili móc szybko z niego skorzystać. Takie przepisy, gdzie nie trzeba wkładać zbyt wiele pracy a wychodzi fajny efekt, lubię najbardziej. Zmieniłam tylko mąkę na inną, taką, jaką akurat miałam w domu a maślankę na jogurt grecki.






Składniki (na 4 bułki):

- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki żytniej typ 720
- po pół łyżeczki soli, sody i cukru
- 300-400 g jogurtu greckiego

Mieszamy składniki suche i łączymy z jogurtem. Ciasto dzielimy na 4 części, wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 200 stopni na termoobiegu przez 15 minut.






Wersja pdf do pobrania/druku:
Ekspresowe bułki.pdf




4 komentarze:

  1. Wypróbowane. Niestety średnio dobre. Wyszły raczej jak kwaśne placki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :( moje nie były kwaśne, to pewnie zależy od kwaśności jougurtu

      Usuń
  2. Ja to robie z mieszanka mak bezglutenowych i mleko z jogurtem cokolwiek to jest

    OdpowiedzUsuń
  3. Ha! Z mlekiem są puszyste jak wata tylko ciasto rzadkie ale do formy na mafiny zajebiste wychodzą jednogryzowki ale następnym razem zrobię cały chleb z tego posypany ziarnami .śmierdzą tylko tym mlekiem ale na kanapki eleganckie.

    OdpowiedzUsuń