Mogłabym go nazwać serem żółtym domowym, ale nie byłaby to prawda. Nie smakuje jak typowy ser żółty, ani jak biały...raczej zupełnie nowy rodzaj sera. Ma specyficzny, ciekawy smak i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nadaje się na kanapki, idealnie sprawdziłby się również w koreczkach.
Składniki:
- 1,5 l wiejskiego mleka*
- 1 kg półtłustego twarogu (to ważne, bo tłusty jest za miękki a chudy może się rozpadać)
- 100 g masła
- 2 jajka
- 2,5 łyżeczki soli
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu), płatków chilli**
- łyżka stołowa mieszanki przypraw z lidla w słoiczku tzw. italian style (w składzie, który można skomponować samemu: suszona papryka chilli czerwona i zielona, suszona papryka słodka, czosnek, cebula, natka pietruszki)**
- łyżeczka sody
*Nigdy nie robiłam tego sera na mleku kupnym, ale jeśli nie macie dostępu do mleka wiejskiego, to można spróbować na świeżym tłustym mleku (byle nie UHT!)
** kurkuma nadaje kolor, reszta przypraw to moja ulubiona mieszanka do tego sera, można samemu sporządzić własną lub w ogóle pominąć przyprawy, choć wtedy moim zdaniem wychodzi zbyt mdłe
Mleko zagotowujemy, wyłączamy grzanie i wkruszamy kawałki twarogu, po czym rozdrabniamy go blenderem. Nagrzewamy piekarnik na 75 stopni i wkładamy do niego garnek z serem i mlekiem na około 15 minut (dolna/górna grzałka). Po tym czasie wylewamy zawartość na durszlak wyłożony gazą i odsączamy maksymalnie jak się da (ja wkładam ser między deski a druga osoba mocno ściska). Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy odciśnięty ser, zmniejszamy grzanie o połowę i mieszamy chwilę aż zrobi się gumowate. Następnie dodajemy 2 jajka, szybko mieszamy, dodajemy sól, przyprawy, mieszamy, na koniec dodajemy łyżeczkę sody i jeszcze chwilę mieszamy. Przekładamy do pojemnika i upychamy. Zostawiamy do ostygnięcia, wystudzone przekładamy do lodówki.
Wersja pdf do pobrania/druku:
Ser domowy o żółtej barwie.pdf
Komentarze
Prześlij komentarz