Trzy kolory: czarne oliwki, czerwone suszone pomidory i zielone jabłuszka kaparowe to moja propozycja na wielobarwne i smaczne spaghetti fusion. A to wszystko z dodatkiem orzechów nerkowca i obowiązkowo posypane startym twardym serem. Pycha!
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti Omnomnom 400g
- 150 g pasty z czarnych oliwek*
- kilka suszonych pomidorów w oleju
- kilka jabłuszek kaparowych w zalewie
- garść orzechów nerkowca
- 100 g masła
- przyprawy: tymianek, rozmaryn, sól, pieprz
- ser parmezan/pecorino do posypania
* można użyć gotowej pasty lub przyrządzić samemu: w tym celu należy zmiksować czarne wydrylowane oliwki z niewielką ilością oliwy
Suszone pomidory i jabłuszka kaparowe kroimy na mniejsze kawałki. Makaron gotujemy al dente we wrzącej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy i soli. Na patelni rozpuszczamy masło, przekładamy odcedzony makaron. Dodajemy pastę oliwkową, orzechy nerkowa, suszone pomidory, jabłuszka kaparowe. Doprawiamy tymiankiem i rozmarynem oraz solą i pieprzem. Mieszamy i chwilę jeszcze podgrzewamy. Podajemy posypane startym serem typu pecorino/ parmezan.
Przepis bierze udział w konkursie Fusion w kolorach #omnomnom.
mniam, coś dla mnie!
OdpowiedzUsuń