Najprostszy i najlepszy sposób na szparagi... Żadne tam gotowane, miksowane na zupy itp. Nie pogardzę takimi ale z pieczonymi w piekarniku, owiniętymi w cienki plaster szynki nie mają szans! Trzeba się śpieszyć, bo sezon na te pyszne warzywa trwa bardzo krótko, a właśnie się zaczął. Więc do dzieła!
Składniki:
- pęczek zielonych lub białych szparagów
- kilka plastrów szynki parmeńskiej/ szwardzwaldzkiej/ cienko skrojonego boczku itp
- kawałki masła
- ewentualnie sól
Szparagi myjemy, białe obieramy obieraczką do ziemniaków, odrywamy zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Po 2-4 owijamy w szynkę lub boczek. Wykładamy na brytfannę wyłożoną folią aluminiową. Gdzieniegdzie wykładamy kawałki masła, przykrywamy folią. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180-200 stopni na termoobiegu około 20-30 minut aż zmiękną i delikatnie się przyrumienią.
Które wolicie? Moje ulubione to białe, ale warto wypróbować oba rodzaje. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz