Ciasto kruche z rabarbarem


Rabarbar - czyli znów sezonowo. Postanowiłam odświeżyć smak dawno już w naszym domu nieobecnego rabarbaru. Klasycznie i prosto jak się tylko da najbardziej - czyli kruche z rabarbarem. To ciasto, które moja mama piecze od lat niezmiennie według tego samego przepisu, zmieniają się tylko owoce. Takie proste i takie dobre ;)





Składniki na ciasto*:

- 0,5 kg mąki pszennej tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 200g zimnego masła
- szczypta soli
- 4 łyżki kwaśnej śmietany np. 18%
- łyżeczka proszku do pieczenia (pominęłam)
- kasza manna/ krupczatka do posypania

Nadzienie:
- 0,5 kg rabarbaru
- 6 łyżeczek cukru

* użyłam brytfanny okrągłej o średnicy 23 cm, ale starczy ciasta na trochę większą

Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki masła, jajko, żółtko, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie nierówne części ( mniej więcej 2/3 i 1/3) Owijamy w folię i większą cześć odkładamy do lodówki a mniejszą do zamrażarki na min 30 minut. 

W tym czasie myjemy i obieramy rabarbar z cienkiej błoniastej skórki. Kroimy na małe kawałki, które umieszczamy w durszlaku i przesypujemy cukrem. Zostawiamy aż rabarbar puści sok. 

Większą cześć ciasta wykładamy na brytfankę i rozprowadzamy palcami. Posypujemy kaszą manną. Wykładamy odsączony rabarbar. Mniejszą część ciasta trzemy na tarce o dużych oczkach lub rwiemy małe kawałki i posypujemy owoce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni (górna/dolna grzałka) przez 1 godzinę. Podajemy ostudzone. 










Komentarze

Prześlij komentarz