poniedziałek, 9 czerwca 2014

Kotlety w bezglutenowej panierce jak w bułce!

Nieraz już piekłam kotlety w nieoczywistych panierkach np. w kokosie czy różnego typu płatkach, aż w końcu udało mi się upiec kotlety w bezglutenowej panierce, które smakują prawie jak klasyczne kotlety w bułce tartej. Rozwiązaniem okazała się mąka z cieciorki. 








Składniki:

- filety z piersi kurczaka
- jajko
- mąka z cieciorki*
- ulubione przyprawy
- olej do smażenia

*najlepsza jest z suchej cieciorki grubo zmielonej w domowym młynku, ale najprościej jest używać mąki kupnej

Mięso przygotowujemy w klasyczny sposób tj. filety z piersi rozbijamy tłuczkiem, nacieramy przyprawami, obtaczamy w rozbełtanym jajku a następnie w mące z cieciorki (można obtoczyć w kolejności mąka, jajko, mąka). Smażymy na rozgrzanym oleju. I zjadamy :)








Wykorzystaj mąkę z ciecierzycy Wykorzystaj mąkę z ciecierzycy



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz