piątek, 4 lipca 2014

Bób z oliwą czosnkową

Dużo pracy, mało czasu a pełno moich kulinarnych zdjęć  zalega jeszcze na aparacie i cierpliwie czeka na swoją kolej (dużo beglutenowych!) W końcu znajdę czas, wybiorę, obrobię i opublikuję... Póki co przedstawiam prosty sposób na bób, sezon przecież już trwa na dobre...








Składniki:

- pół woreczka bobu
- oliwa czosnkowa*
- łyżka soli
- łyżeczka cukru
- świeży koperek

*Oliwę trzeba przygotować kilka dni wcześniej: kilka obranych ząbków czosnku wkładamy do butelki, zalewamy oliwą, zamykamy i odstawiamy na kilka dni. 

Garnek z bobem zalewamy zimną wodą, słodzimy łyżeczką cukru i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy łyżkę soli. Gotujemy 15-30 min ( w zależności od tego, czy jest młody czy stary), odcedzamy. Polewamy oliwą czosnkową, posypujemy świeżym koperkiem i solą do smaku. Przepis jak ugotować bób podpatrzyłam na stronie pozytywna kuchnia.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz