Już najwyższy czas ukisić ogórki. Sezon ogórkowy przecież zaraz się skończy. W tym roku jak zwykle ukisiliśmy 20kg, choć jak zwykle planowaliśmy mniej. Ale na pewno wszystkie będą pyszne, bo zawsze się udają. To dzięki staremu, sprawdzonemu przepisowi, który od lat stosują moi rodzice.
Składniki:
- ogórki gruntowe niezbyt duże ( wychodzi około 1kg ogórków na 2 słoiki 1-litrowe)
- czosnek ( 3 ząbki czosnku na 1 1-litrowy słoik)
- chrzan ( 3cm chrzanu na 1 1-l słoik)
- koper ( garść na słoik - około 15 x 5 cm łodyżek i kwiatów)
- sól ( 1 łyżka stołowa na 1l wody)
Ogórki przekładamy do miski/ wanny i zalewamy zimną wodą. Zostawiamy na min. 3 godziny aby nasiąknęły wodą. W tym czasie myjemy słoiki (jeśli wcześniej ich nie przygotowaliśmy), obieramy czosnek, kroimy chrzan i koper. Czosnek, chrzan i koper umieszczamy w słoikach (zgodnie z proporcjami podanymi powyżej). Zagotowujemy wodę z solą (na 1 l wody 1 łyżka stołowa soli). Ogórki układamy ciasno w słoikach, zalewamy wrzącą/ gorącą wodą z solą i od razu zakręcamy. ( NIE przewracamy do górny dnem.) Zostawiamy 3 dni w ciepłym pomieszczeniu (aby przyśpieszyć proces kiszenia) a następnie przenosimy do chłodniejszego miejsca / piwnicy.
A jeśli zostało Wam trochę ogórków, możecie przyrządzić je w wersji słodko - kwaśnej.
Dlaczego nie odwracamy do góry dnem?
OdpowiedzUsuńDlaczego nie odwracamy do góry dnem?
OdpowiedzUsuńDobre pytanie:) - zawsze tak sie u mnie w domu robiło.. Właściwie to nie wiem, czy cokolwiek sie stanie jesli odwróci się słoiki
Usuń