To ciasto pieklam baardzo dawno temu...kilka razy, jednak nigdy nie udało mi się ponownie go sfotografować. Dlatego zdjęcia są "takie sobie"... ale za to ciasto jest smaczne i bez grama mąki! Na pewno jest bardzo kaloryczne, ale zapewniam - ciężko zjeść na raz więcej niż jeden kawałek. Przepis pochodzi z książki "Dieta niskowęglowodanowa" autorstwa Amandy Cross.
Składniki ( na okrągłą brytfannę o średnicy 23cm) :
- 500g gorzkiej czekolady ( użyłam 70ki z dodatkiem skórki pomarańczy, najlepiej żeby czekolada była jak najbardziej naturalna, a bezglutenowcy muszą zwrócić uwagę, czy nie zawiera śladowych ilości glutenu)
- 350 g masła (1 i 3/4 paczki)
- 8 jajek
- 12 łyżek cukru
- 10 łyżek śmietany 30%
- laska wanilli
Czekoladę z masłem rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier i śmietanę, dokładnie mieszamy. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na pianę. Żółtka dodajemy do masy, energicznie mieszamy, żeby się nie ścięły. Dodajemy wydrążony miąższ z laski wanilli i delikatnie mieszamy z pianą z białek. Pieczemy w piekarniku przez około 1,15 h w 180 stopniach (dolna/górna grzałka - pieczenie konwekcyjne). Zostawiamy do ostygnięcia . Ja piekę w formie silikonowej, więc masę przekładam bezpośrednio do formy, niczym jej nie smaruję.
Ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie kaloryczna bardzo, ale i tak nie mogłabym się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZamieńmy cukier na erytrol... Będzie mniej kalorii...
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o tym wcześniej, ale poczytałam w necie i rzeczywiście może to być zdrowy zamiennik cukru, ciekawe jak smakuje?
Usuń