wtorek, 26 sierpnia 2014

Ciasto czekoladowe bez mąki


To ciasto pieklam baardzo dawno temu...kilka razy, jednak nigdy nie udało mi się  ponownie go sfotografować. Dlatego zdjęcia są "takie sobie"... ale za to ciasto jest smaczne i bez grama mąki! Na pewno jest bardzo kaloryczne, ale zapewniam - ciężko zjeść na raz więcej niż jeden kawałek. Przepis pochodzi z książki "Dieta niskowęglowodanowa" autorstwa Amandy Cross. 







Składniki ( na okrągłą brytfannę o średnicy 23cm) :

- 500g gorzkiej czekolady ( użyłam 70ki z dodatkiem skórki pomarańczy, najlepiej żeby czekolada była jak najbardziej naturalna, a bezglutenowcy muszą zwrócić uwagę, czy nie zawiera śladowych ilości glutenu)
- 350 g masła (1 i 3/4 paczki)
- 8 jajek
- 12 łyżek cukru
- 10 łyżek śmietany 30%
- laska wanilli




 
Czekoladę z masłem rozpuszczamy w rondelku,  dodajemy cukier i śmietanę, dokładnie mieszamy. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na pianę. Żółtka dodajemy do masy, energicznie mieszamy, żeby się nie ścięły. Dodajemy wydrążony miąższ z laski wanilli i delikatnie mieszamy z pianą z białek. Pieczemy w piekarniku przez około 1,15 h w 180 stopniach  (dolna/górna grzałka - pieczenie konwekcyjne). Zostawiamy do ostygnięcia . Ja piekę w formie silikonowej, więc masę przekładam bezpośrednio do formy, niczym jej nie smaruję. 













5 komentarzy:

  1. Faktycznie kaloryczna bardzo, ale i tak nie mogłabym się oprzeć :)

    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zamieńmy cukier na erytrol... Będzie mniej kalorii...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie słyszałam o tym wcześniej, ale poczytałam w necie i rzeczywiście może to być zdrowy zamiennik cukru, ciekawe jak smakuje?

      Usuń