sobota, 9 sierpnia 2014

Guacamole - pasta z awokado

Pasta z awokado wydaje mi się czymś oczywistym, choć tak naprawdę na moim stole gości od kilku lat. Wcześniej był to dość egzotyczny owoc, z którym nie wiadomo było, co zrobić. A teraz jest nieodłącznym składnikiem mojej diety. Sam owoc awokado, jeśli tylko jest dojrzały, jest pyszny sam w sobie i nie potrzebuje dodatków. Ale jeśli komuś wydaje się zbyt mdły, to w wersji z czosnkiem i sokiem z  cytryny nabiera wyrazistego charakteru. 
Czy wiecie, że awokado nazywane jest również smaczliwką? Cudne...





Składniki:

- 1 dojrzałe awokado
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- oliwa, jeśli owoc jest twardy

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół. Wyciągamy pestkę i wydrążamy miąższ łyżką. Rozdrabniamy np. blenderem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i ewentualnie oliwę. Wszytko mieszamy i podajemy jako dip do przekąsek, smarowidło do pieczywa. Idealnie komponuje się z łososiem i świeżym ogórkiem. 












2 komentarze:

  1. Jest niesamowite w smaku, bez dwóch zdań.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń