Lubię gotować ale jestem leniwa i najbardziej odpowiadają mi przepisy, w których danie robi się samo przy mojej niewielkiej pomocy. Jeśli nie muszę, to nie obieram skórek z owoców i warzyw, nie robię wymyślych kremów, ciasta wybieram tylko takie, których przygotowanie nie przekracza 30 minut. Tak więc z mojego lenistwa, zupełnie przypadkowo odkryłam najsmaczniejsze frytki, jakie do tej pory jadłam. Możecie wierzyc lub nie, ale kto ich spróbował, był zdziwiony i miło zaskoczony smakiem. Frytki z nieobranych ziemniaków, smażone w oleju są pyszne, lekko słodkawe i wcale nie potrzebują soli do smaku.
Składniki:
- ziemniaki nieobrane, dokładnie umyte, najlepiej niezbyt stare
- olej rzepakowy ( w ilości, która przykryje frytki i pozwoli im się swobodnie smażyć)
- można dodać nieobranej, umytej marchewki, która jest równie smaczna jako frytka ;)
Ziemniaki (i ewentualnie marchew) myjemy, kroimy na podłużne, wszystkim bardzo dobrze znane paski. Rozgrzewamy olej, wkładamy ostrożnie pokrojone warzywa. Smażymy na średnim grzaniu, w zależności od ilości frytek i oleju 20-40 minut (im więcej oleju, tym krócej). Kontrolujemy co jakiś czas stan naszych frytek. Kiedy są już gotowe, zjadamy ze smakiem:)
Od dziś będę leniwcem by takie frytki robić :) Świetne :)
OdpowiedzUsuńJako miłośnik ziemniaków wszelakich bardzo polecam :)
UsuńWole frytki z całych ziemniaków obrane bo najlepiej smakują zwłaszcza te garbowane zawsze , chodz z nie obranych to cwiartki robiłem i też były ok , polecam też z obranych na pół zrobic jak nie są za duże ziemniaki , też dobrze wychodzą i smakują czy to na oleju czy tam na fryturze
OdpowiedzUsuń