Socca - płaski chlebek z mąki z cieciorki


Bardzo spodobał mi się ten przepis, prosty, niezbyt czasochłonny, zdrowy i bezglutenowy. Płaski chlebek z najlepszej mąki na świecie (!) czyli z cieciorki. Żeby go przygotować, sięgnęłam do przepisu z książki J. Hamelmana. Niestety, wtedy nie posiadałam jeszcze żeliwnej patelni, wykorzystałam więc silikonową formę na tartę i wszystko pięknie się upiekło. Spokojnie można też upiec soccę na blaszce, trzeba ją jednak wcześniej obficie natłuścić. 






Składniki (na 1 płaski placek w formie na tartę*):

- 150 g mąki z cieciorki**
- szczypta soli
- 300 g wody
- 1 łyżka oliwy
- ewentualnie dodatki np. oliwki, suszone pomidory itp.

* użyłam formy silikonowej, której nie trzeba natłuszczać, w przypadku formy metalowej, należy ją obficie natłuścić oliwą
** Hamelman piecze z podwójnej ilości składników

Mąkę łączymy z solą, wodą i oliwą. Mieszamy na gładką masę. Odstawiamy na min. 2h w temperaturze pokojowej. Można też przechować ciasto przez dobę w lodówce. Wylewamy ciasto na formę i wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika na maksymalną temperaturę ( u mnie 250 stopni). Pieczemy 10-15 minut aż wierzch placka się zrumieni. W trakcie pieczenia można dodać dodatki. Zjadamy na ciepło lub zimno.


   












Komentarze

  1. super! idealna przekąska! robiłam kiedyś podobny i zajadałam z pastą z bobu! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz