Wegański, bezglutenowy słodki chlebek

Jakiś czas temu trafiłam na bardzo smacznego bloga kulinarnego, na którym autorka  przedstawia baardzo zdrowe jedzonko. Postanowiłam więc przygotować jakieś zdrowe i smaczne danie, ale jako że aktualnie nie posiadałam wszystkich potrzebnych składników, to użyłam tych dostępnych w mojej kuchni. Zapraszam więc na pyszny, bezglutenowy, wegański chlebek z suszonymi owocami i nasionami. Wzorowałam się na tym przepisie: garnkofilia. 





Składniki:

- 80 g suszonych owoców (mango, ananas itp)
- 80 g suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki mąki owsianej (bezglutenowcy muszą zwrócić uwagę, aby mąka była faktycznie bezglutenowa)
- 1/2 szklanki mąki żołędziowej ( suma obu mąk to około 120g)
- 1/2 szklanki siemienia lnianego (85g)
- 1/4 szklanki sezamu (30g)
- 1/4 szklanki obranego słonecznika (40g)
- 1/4 szklanki pestek dyni (40g)
- 1 nasiono kardamonu rozgniecione w moździerzu
- szczypta soli


Suszone owoce wraz z żurawiną wkładamy do naczynia i zalewamy wrzątkiem. Wyjmujemy po około 15 minutach i rozdrabniamy w młynku. Mieszamy z resztą składników (mąka, nasiona itd). Dodajemy wodę pozostałą z suszonych owoców  (taką ilość aby masa nie była zbyt rzadka, ale trzymała się całości). Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Łyżką wykładamy masę na blaszkę, rozprowadzamy mokrym wałkiem. Pieczemy w piekarniku wstępnie nagrzanym na 180 stopni, na termoobiegu około 30-40 minut. Po wyjęciu,  jeszcze ciepłe kroimy nożem do pizzy na prostokąty. 
 
 










Komentarze

  1. Czaję się na ten chlebek i czaję... No i muszę go w końcu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zaciekawiła mnie mąka żołędziowa! rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma bardzo ciekawy smak, ostatnio dodaję ją do wszystkiego :)

      Usuń

Prześlij komentarz