Bezglutenowe bułeczki z kaszki kukurydzianej na mleku

Kiedyś z braku pieczywa i potrzeby jego zjedzenia wymyśliłam i upiekłam takie oto bułeczki. Mocno kukurydziane, bo już dość długo zalegała mi w szafce kasza kukurydziana i nie miałam na nią pomysłu. Do tego mój ulubiony dodatek - mąka z cieciorki. Wyszły dość ciężkie, wilgotne i bardzo sycące.












Składniki (na 5 sztuk):

- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
- 2 kostki lodu
- 1,5 szklanki mąki z cieciorki
- po 1/2 łyżeczki soli, cukru i sody
- 1 jajko
- olej i siemię lniane do wysmarowania formy

Mleko gotujemy z kaszką kukurydzianą aż zgęstnieje (około 3 minuty). Zostawiamy do ostygnięcia lub przyśpieszamy ten proces poprzez dodanie kostek lodu. Do zimnej masy dodajemy mąkę z cieciorki, sól, cukier, sodę - wszystko mieszamy. Na koniec jajko i ponownie mieszamy. 
Przekładamy do formy na muffiny wysmarowanej olejem i obsypanej siemieniem lnianym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni, na termoobiegu przez około 20 min.













Komentarze

  1. Wygląda świetnie i smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. genialny pomysł na buleczki! skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym zobaczyła jak wyglądaja w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem ciekawa smaku, mam problem z odnalezieniem/wymyśleniem przepisu na dobre pieczywo bg :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie są jak typowe bułki - puszyste, takie raczej mokre, ciężkie pieczywo. Bardzo sycące ;)

      Usuń
  5. a jesli nie mam maki z cieciorki? moge dac 100% kukurydzianej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Pewnie wyjda mocno kukurydziane :)

      Usuń
    2. Tak. Pewnie wyjda mocno kukurydziane :)

      Usuń

Prześlij komentarz