Wegańskie, bezglutenowe ciastka owsiane


Kolejny przepis zgapiony z bloga garnkofilia, który urzekł moje podniebienie. Mąka owsiana, orzechy i suszone owoce - cud, miód!













Składniki:

- 250 g mąki owsianej (2,5 szklanki) - dla bezglutenowców koniecznie ze znakiem przekreślonego kłosa
- 100 g migdałów
- 100 g orzechów włoskich
- 80 g obranego slonecznika (1/2 szklanki)
- 90 g mieszanki rodzynek, żurawiny, goi (2/3 szklanki)
- 3 lyżki miodu (weganie mogą zastąpić cukrem, syropem z agawy itp)
- 2/3 szklanki wody


Orzechy włoskie, migdały i słonecznik mielimy. Suszone owoce (rodzynki, żurawina, goja) namaczamy przez kilka minut w ciepłej wodzie, odsączamy. Mieszamy wszystkie składniki, kontrolując ilość dodawanej wody. Powinna powstać masa, z której da się uformować kulki. Formujemy kulki, które rozpłaszczamy dłonią. Wykladamy na na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na termoobiegu w 180 stopniach przez około 30 minut.


 







Komentarze

Prześlij komentarz