Bezglutenowa sałatka makaronowa z tuńczykiem

Bezglutenowa sałatka z makaronu kukurydzianego to moja propozycja na szybkie i sycące danie w wersji na ciepło lub zimno. Ilość składników można komponować wedle uznania, taka sałatka wiele przyjmie:)










Składniki:


- 200 makaronu z kukurydzy (jeśli nie unikacie glutenu, można zastąpić makaronem pszenicznym)
- 1/3 masła
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- kilka anchovis pokrojonych na mniejsze kawałki
- puszka cieciorki
- puszka kukurydzy
- kilka czarnych oliwek
- kilka jabłuszek kaparowych
- kilka suszonych pomidorów w oleju
- garść orzechów nerkowca
- por pokrojony
- pieprz ziołowy
- mrożona/suszona mięta


Makaron gotujemy al dente, przekładamy do woka , dodajemy masło oraz dodatki ( tuńczyk, anchovis, cieciorkę, kukurydzę, pokrojone oliwki i jabłuszka kaparowe, suszone pomidory, orzechy), posypujemy pieprzem ziołowym, mieszamy i podgrzewamy. Wyłączamy i dodajemy miętę oraz białą część pora pokrojoną w plastry. 


Koty w tle to ceramiczne rękodzieło jednego z autorów bloga artystycznaceramika.blogspot.com 




Komentarze

Prześlij komentarz