poniedziałek, 8 grudnia 2014

Pieczona dynia hokkaido


Potrawy z dyni opanowały pewnie już cały blogerski kulinarny (i nie tylko) świat a u mnie jak zawsze wszystko z dużym opóźnieniem. Właściwie "duży" to za słabe słowo, ogromny, przeogromny byłoby właściwsze...No bo jak nazwać fakt, że pieczoną dynią hokkaido i wariacjami z jej udziałem zajadam się od września 2013 roku (!) ale dopiero teraz udało mi się zrobić jakiekolwiek zdjęcia. Zawsze jakoś tak znikała za szybko... Tym razem zaopatrzyłam się jesienią w pokaźną ilość dyni, która teraz leży sobie w piwnicy i cichutko czeka na swoją kolej. W tym roku ( i następnym) już mi jej nie zabraknie. Więc do dzieła, zacznijmy od najprostszego: pieczona dynia hokkaido.

Składniki:

- 1 dynia hokkaido
- oliwa/olej
- sól
- curry/kurkuma

Dynię hokkaido myjemy, NIE obieramy, kroimy na pół, wykrawamy środek z pestkami. Kroimy na 2-3 cm kostki, wykładamy na blasze. Posypujemy solą, curry, polewamy oliwą i mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni, na termoobiegu przez około 30-35 minut. W połowie pieczenia można przemieszać. Zjadamy samą lub jako dodatek. 












1 komentarz:

  1. dynia hokkaido to moje ulubione warzywo, a zwłaszcza pieczona!

    OdpowiedzUsuń