Wegetariańskie, bezglutenowe burgery z kaszy jaglanej i buraka, który ostatnio stał się moim ulubionym warzywem!. Burakowi daję lajka i piekę burgery.
Składniki (na około 20 burgerów):
- szklanka kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- szczypta soli
- oliwa
- około 1/2 kg buraków
- 1 marchew
- 1 por
- kilka ząbków czosnku
- natka pietruszki
- przyprawa do kurczaka (w składzie: sól, papryka słodka, czosnek, kolendra, majeranek, imbir, cukier,
- 2 jajka
- olej
- mąka z cieciorki
Garnek na kaszę rozgrzewamy z niewielką ilością oliwy, wsypujemy kaszę i chwilę prażymy. Dodajemy 3 szklanki wody, soczewicę i szczyptę soli. Mieszamy i gotujemy na średnim grzaniu bez przykrycia aż cała woda wyparuje. Buraki obieramy i siekamy w blenderze razem z marchewką i porem. Przekładamy do dużej misy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, kaszę z soczewicą, przyprawy oraz jajka. Mieszamy i rozdrabniamy (niezbyt dokładnie) końcówką blendera. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w mące z cieciorki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
burgery na bazie kaszy jaglanej mają świetny smak :)
OdpowiedzUsuń