poniedziałek, 2 marca 2015

Frittata z białą rzepą..i nie tylko


Lubię takie dania, dzięki którym można wyczyścić lodówkę z resztek i przy okazji najeść się do syta i ze smakiem. Wszelkiego rodzaju zapiekanki nadają się do tego idealnie, a jeśli jeszcze posiadamy spory zapas jajek to nie pozostaje nic innego jak przyrządzenie frittaty. Wszelkie warzywa, wędliny na pewno dobrze skomponują się z jajeczną masą i do tego wygląda to na prawdę efektownie. I ma jeszcze jedną zaletę - jest proste i szybkie w przygotowaniu. 




Składniki ( na 4 porcje):

- 10 jajek
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 brokuł
- 1 papryka
- 1 biała rzepa
- 2 czerwone cebule
- kilka ząbków czosnku
- olej/oliwa
- sól, pieprz, przyprawy np: curry, słodka papryka , przyprawa do kurczaka
- żółty ser do posypania

Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy kilka minut, wyciągamy z wody. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Cebulę i rzepę kroimy w plastry, po kilka plastrów odkładamy na bok. Paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy cebulę do podsmażonego mięsa, następnie paprykę i rzepę. Kilka minut podsmażamy, można odrobinę podlać wodą. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry, słodką papryką , przyprawą do kurczaka i dodajemy rozgniecione  ząbki czosnku. 

Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na pianę, dalej ubijając dodajemy żółtka i szczyptę soli. Dno i boki naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, wykładamy na spód mięso z papryka, cebulą i rzepą, na końcu brokuły. Polewamy wszystko masą z jajek, na wierzch wykładamy pozostawione plastry cebuli i rzepy. Posypujemy startym serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 st, około 30-35 minut (dolna/górna grzałka), bez przykrycia.  

 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz