Kotlety z kaszy jaglanej

Ostatnio dość często jem kaszę jaglaną, bo jest smaczna, zdrowa i... niedroga :) A poza tym łatwo się ją przyrządza, ma dość neutralny smak, więc można do woli łączyć ją z wszelkimi dodatkami na słodko i słono. Żeby ją samą trochę urozmaicić zrobiłam z niej bardzo proste kotlety, które mogą zastąpić kaszę, ziemniaki lub mogą być zjedzone same. 







Składniki ( na około 15 sztuk):

- 1 szklanka kaszy
- 2 szklanki wody
- szczypta soli
- ewentualnie przyprawy, czosnek itp.
- 2 jajka
- olej/oliwa do smażenia
- mąka z cieciorki do obtoczenia (można pominąć)


Szklankę kaszy zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy 15-20 minut bez przykrycia aż cała woda wyparuje. Ugotowaną i przestudzoną kaszę mieszamy z dwoma jajkami do otrzymania jednorodnej, kleistej masy. Formujemy małe kotleciki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z czym chcemy :)








 

Komentarze

Prześlij komentarz