Zapiekanka z kaszy jaglanej z brokułem


Właściwie to wegetariańska zapiekanka resztkowa, czyli to, co lubię najbardziej. Zalegające od paru dni w lodówce pieczarki,  jakaś zapomniana marchewka, ostatnia cebula... Smaczne i szybkie czyszczenie lodówki..













Składniki :

- 1,5 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 brokuły
- cebula
- kilka pieczarek
- 1 marchew
- 4 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 2/3 szklanki siemienia lnianego
- przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, czubryca czerwona, zatar, tzatziki itp
- olej do smażenia

Sos pomidorowy :

- 1 słoik zmiksowanych pomidorów
- 1 słoik pomidorów
- bazylia, oregano, czosnek niedźwiedzi , sól, szczypta cynamonu


Kaszę oraz soczewicę zalewamy 5 szklankami wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy bez przykrycia aż większość wody wyparuje.

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, marchew rozdrabniamy w blenderze i dodajemy do cebuli, pieczarki również rozdrabniamy w blenderze i dodajemy do podsmażonej marchewki z cebulą. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy. 

Następnie rozdrabniamy w blenderze brokuły (również nogę, którą wcześniej trzeba obrać ze skóry). 

Gdy kasza z soczewicą są gotowe, mieszamy wszystko w misce : kaszę z soczewicą, brokuły, podsmażone cebula, pieczarki, marchew. Dodajemy 3 surowe jajka, mielimy siemię i dodajemy do misy. Następnie przyprawiamy do smaku.

Przekładamy do naczynia do zapiekania lub jeśli patelnia, na której smażyliśmy nadaje się do piekarnika, to z powrotem do patelni.
Pieczemy na termoobiegu w 180 stopniach około 30 min. Na koniec możemy posypać serem żółtym.

W międzyczasie przygotowujemy sos :
Zawartość obu słoików przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy i gotujemy aż większość wody wyparuje. Na koniec miksujemy końcówką blendera. Jeśli jest za rzadki, chwilę jeszcze gotujemy.











Komentarze

  1. Kocham wszelkie zapiekanki. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi smacznie :)
    http://zielononacodzien.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj zrobiłam zapiekankę i była bardzo niesmaczna. Dawno już nie jadłam aż takiego niesmacznego dania. Bardzo mi przykro. Za dużo przypraw i źle komponują się z brokułem. Niestety już nie powtórzę tego dania :(

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz