Szybki obiad dla miłośników ziemniaków w każdej postaci oraz gotowania nie wymagającego długiego posiedzenia w kuchni. Z podanych proporcji wychodzi 1 bardzo duża porcja dla głodomora lub 2 mniejsze dla tych, co nie są bardzo głodni, ale mają ochotę na coś dobrego... ziemniaczanego...
Składniki:
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- spora garść jarmużu
- łyżka zataru (lub innych ulubionych przypraw)
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 3 łyżki gęstej śmietany (18%)
Ziemniaki obieramy, kroimy na 1-centymetrowe plastry, gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy na drobne pióra, czosnek siekamy w kosteczkę. Gdy ziemniaki są już prawie miękkie podgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę z czosnkiem i podsmażamy. Gdy cebula jest zrumieniona dodajemy jarmuż, chwilę smażymy, doprawiamy zatarem, solą i pieprzem. Mieszamy. Gotowe ziemniaki odcedzamy i przekładamy na patelnię z cebulą i jarmużem. Podsmażamy chwilę z jednej i drugiej strony, niech się lekko przyrumienią. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy i chwilę jeszcze trzymamy na patelni. Podajemy ze świeżą natką pietruszki. Pomimo obecności śmietany można również podać do popicia maślankę lub kefir.
Komentarze
Prześlij komentarz