Dawno mnie tu nie było, mam trochę zaległcyh przepisów, którymi chciałabym się
podzielić. Zdjecia może nie beda najlepsze, zazwyczaj robiłam je na szybko, nie
myślac w ogóle o tym, że jeszcze kiedyś umieszczę je na blogu. Ale teraz czuję,
że mam wreszcie czas i energię, by znowu się tym zająć. Zaczynam od
ładnie prezentujacej sie, prostej i smacznej tarty z ciasta filo. Przepis
dostałam od mojej dobrej znajomej, a ona od swojego znajomego...
Składniki:
- 7 płatów ciasta filo
- masło (około 3/4 kostki)
- 1 musztarda francuska
- duża kostka sera żółtego (zetrzec na tarce)
- pomidory
- świeży tymianek lub inne zioła.
Masło rozpuścić w rondelku. Brytfankę posmarować masłem. Każdy płat filo wykładać na brytfankę i smarować masłem. Na ostatni posmarowany płat wyłożyć musztardę francuską, na to starty ser i pokrojone pomidory (na zakładkę). Posypać świeżym tymiankiem. Piec około 40 min w 200 st na termoobiegu.
Komentarze
Prześlij komentarz