Ciasto filo w postaci tartaletek. Jako nadzienia użyłam typowej masy na tartę brokułową. Właściwie jest to tarta brokułowa w nowej odsłonie z filo.
Składniki:
- 7 płatów ciasta filo
- niecała kostka masła 200g
- śmietana kwaśna 18% 330g
- 1 jajko
- 1 brokuł
- ser żółty 200g (użyłam cheddar długodojrzewający)
- sól, gałka muszkatołowa, pieprz
Masło rozpuścić w rondelku. Każdy płat ciasta filo podzielić na 6 równych prostokątów. Rozpuszczonym masłem posmarować formy, do każdej z nich wkładać płat ciasta i smarować masłem, aż zużyjemy wszystkie płaty. Ser żółty zetrzeć na tartce, wymieszać/ zmiksować ze śmietaną, jajkiem i przyprawami. Brokuła podzielić na różyczki i chwilę podgotować w wodzie lub na parze. Do każdej tartaletki wkładać rożyczki brokuła, zalać masą śmietanowo - serową. Piec w nagrzanym piekarniku na termoobiegu 200 st około 40 min.
Komentarze
Prześlij komentarz