Makaron z tempehem i pesto

Kolejny sposób na wykorzystanie tempehu. Właściwie dania z makaronem i tempehem, to jedne z najczęstszych w mojej kuchni. Dlatego, że są proste, szybkie i pomagają opróżnić lodówkę z resztek. Do tego sycącę, bo tempeh zawiera sporo białka. 

Obowiązkowym składnikiem są: 

- makaron, tempeh i pesto. 

Reszta to dodatki: 

- coś charakternego np. suszone pomidory/ kapary/ oliwki, 

- coś chrupiącego np. pestki dyni, słonecznik, orzechy, sezam

- olej/oliwa i przyprawy


Składniki:

- 1 opakowanie makaronu spaghetti 400-500g

- 1 opakowanie tempehu 200g ( u mnie marynowany lub smażony)

- 1 słoiczek pesto ( najczęściej bazyliowe lub pomidorowe, ale każde inne się sprawdzi)

- 1/2 słoika cieciorki (można pominąć albo zastąpić fasolą, orzeszkami ziemnymi, soczewicą itp)

- kilka suszonych pomidorów , pokrojonych na mniejsze kawałki

- kilka jabłuszek kaparowych pokrojonych na plasterki

- kilka oliwek pokrojonych na plasterki

- nasiona: pestki dyni/ słonecznika/ sezam/ orzechy itp., wedle uznania

- przyprawy np. czubryca czerwona, papryka , curry, kozieradka, kolendra, kumin itp., wedle uznania

- olej/oliwa 

- ser parmezan opcjonalnie


Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Tempeh pokroić na małe kawałki. Wlać olej do głębokiej patelni, podsmażyć kawałki tempehu, dodać cieciorkę, suszone pomidory/kapary/oliwki i chwilkę smażyć. Następnie dodać do patelni makaron, pesto i wymieszać. Doprawić wedle uznania, dodać nasiona i wymieszać lub posypać makaron na talerzu.







Komentarze