Składniki:
- 250 g grzybów (pieczarki, boczniaki) lub 2x opakowanie tempehu marynowanego ( 1opakowanie to 180-200g)
- około 3 łyżki mąki z cieciorki lub mąki ziemniaczanej
- olej
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki syropu z daktyli lub mieszanki syropu z daktyli z melasą cukrową lub inny słodzik
- 1/4 – 1/3 szklanki wody
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 2 – 3 cm imbiru ( opcjonalnie)
Pieczarki przekroić na kilka dużych płaskich kawałków, boczniaki w większe paski, tempeh w kostkę. Przełożyć do woreczka plastikowego i wsypać mąkę. Zamknąć i intensywnie potrząsać, żeby mąka pokryła wszystkie kawałki. Rozgrzać na dużej patelni olej i wykładać kawałki. Jeśli używamy mąki z cieciorki, kawałki można położyć blisko siebie, bo grzyby stracą na objętości a mąka ich nie sklei. W przypadku mąki ziemniaczanej kłaść grzyby w pewnej odległości od siebie. Mimo to mogą się skleić. Nie trzeba ich rozdzielać, przy glazurze się rozpadną. Usmażone z obu stron wykładać na ręcznik papierowy.
Podczas smażenia przygotować glazurę, wymieszać w kubeczku sos sojowy, słodzik, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir oraz wodę. Z patelni na której smażyły się grzyby/tempeh zlać olej, wyłożyć grzyby/tempeh na patelnię i zalać glazurą. Wymieszać, smażyć chwilę aż woda wyparuje a glazura obtoczy wszystkie kawałki.
Komentarze
Prześlij komentarz