Pieczarki, boczniaki, tempeh w glazurze

Zrobiłam raz tofu w glazurze według przepisu z Jadłonomii , samo tofu mnie jakoś nie oczarowało, ale glazura...mistrzostwo! Postanowiłam więc wykorzystać przepis na glazurę i przygotowałam w ten sposób boczniaki, pieczarki a następnie tempeh marynowany. Każda z tych opcji okazała się równie smaczna. Zastanawiam się, co jeszcze można by usmażyć w tej pysznej mazi. Zamieniłam mąkę ziemniaczaną na mąkę z cieciorki, nie wpłynęło to na jakość i smak dania ale trochę ułatwiło przygotowanie, bo mąka z cieciorki nie klei się tak jak mąka ziemniaczana. Zamiast syropu z agawy użyłam syropu daktylowego lub mieszanki syrop daktylowy z melasą cukrową.


Składniki:

- 250 g grzybów (pieczarki, boczniaki) lub 2x opakowanie tempehu marynowanego ( 1opakowanie to 180-200g)

- około 3 łyżki mąki z cieciorki lub mąki ziemniaczanej

- olej

- 3 łyżki sosu sojowego

- 3 łyżki syropu z daktyli lub mieszanki syropu z daktyli z melasą cukrową lub inny słodzik

- 1/4 – 1/3 szklanki wody

- 1 – 2 ząbki czosnku

- 2 – 3 cm imbiru ( opcjonalnie)

Pieczarki przekroić na kilka dużych płaskich kawałków, boczniaki w większe paski, tempeh w kostkę. Przełożyć do woreczka plastikowego i wsypać mąkę. Zamknąć i intensywnie potrząsać, żeby mąka pokryła wszystkie kawałki. Rozgrzać na dużej patelni olej i wykładać kawałki. Jeśli używamy mąki z cieciorki, kawałki można położyć blisko siebie, bo grzyby stracą na objętości a mąka ich nie sklei. W przypadku mąki ziemniaczanej kłaść grzyby w pewnej odległości od siebie. Mimo to mogą się skleić. Nie trzeba ich rozdzielać, przy glazurze się rozpadną. Usmażone z obu stron wykładać na ręcznik papierowy. 

Podczas smażenia przygotować glazurę, wymieszać w kubeczku sos sojowy, słodzik, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir oraz wodę. Z patelni na której smażyły się grzyby/tempeh zlać olej, wyłożyć grzyby/tempeh na patelnię i zalać glazurą. Wymieszać, smażyć chwilę aż woda wyparuje a glazura obtoczy wszystkie kawałki. 









Komentarze