Potrawka z tempehu i warzyw

Odkąd odkryłam tempeh, idealnie zastępuję mi mięso w diecie. Najbardziej lubię marynowany, ale używam też smażonego i wędzonego. Najrzadziej wykorzystuję naturalny, gdyż dodatkowo trzeba podkręcić mu smak przyprawami. Za to tempeh marynowany, smażony czy wędzony wystarczy tylko podsmażyć albo po prostu pokrojony dorzucić do dania. Najczęściej w lodówce zalegają mi marchewka i pietruszka, i stąd przepis na szybką i prostą potrawkę.





Składniki :

- 1 tempeh marynowany 200g (lub smażony, lub wędzony)

- 1 cebula 

- 3 ząbki czosnku 

- 2 większe marchewki

- kilka niedużych pietruszek

- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

- łyżka sosu sojowego (można użyć sosu z lub bez pszenicy)

- łyżka syropu daktylowego

- olej

- przyprawy : papryka słodka, kozieradka, czubryca czerwona, sól wędzona, sól, pieprz


Cebule i czosnek pokroić i smażyć na oleju (nie podgrzewać oleju wcześniej), tempeh pokroić i dodać na patelnie, posypać czubrycą, czerwoną papryką i solą wędzoną, niech się zrumieni. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w robocie, dodać do patelni, chwilę podsmażyć, podlać wodą i przykryć. Gotować do miękkości aż woda odparuje. Następnie dodać przecier pomidorowy, sos sojowy, syrop daktylowy, resztę przypraw. Chwilę jeszcze podgrzewać. Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. 





Komentarze